top of page
Featured Posts

Patisserie geschiedenis

  • Henk Verweij
  • Jun 11, 2015
  • 1 min read

De geschiedenis van de Petit Four

Een luxe koekje, cakeje of gebakje geplaatst in een papieren bakje [caisse of cuvette].

De naam Petit Four dateert uit de 18e eeuw, toen de ovens nog van bakstenen werden gemaakt en deze gestookt werden met geurende takkenbossen. Nadat de broden uit de zeer hete oven waren gehaald en de temperatuur van de oven was gezakt, begon men met het bakken van de cakebeslagen voor de banketbakkerij. Het beslag voor de Petit Fours werd op een zeer lage temperatuur op platen gebakken. Deze cake was de basis voor het kleine, populaire gebakje.

Na de tijd van de bonbons, dragees, marsepein, pralines en gekonfijte vruchten, welke tijdens de Renaissance en in de tijd van Lodewijk XIV in zwang waren, ging men andere kleine lekkernijen creëren. De banketbakkers moesten over fantasie en flair beschikken om groots opgezette versieringen in miniatuur op een klein gebakje weer te geven. De term Petit Four komt uit het Frans. Letterlijk betekent Petit Four 'klein oventje' en doelt men op een oven met weinig vuur, op een lagere temperatuur gebakken.

De naam Petit Four werd voor het eerst vermeld in The New York Times van 28 januari 1894 als onderdeel van een menu voor een diner dat gegeven werd door de advocaat Randolph Guggenheim. De gasten waren heel erg enthousiast over het kleine, fijne gebakje. De Petit Four maakte zijn opgang. Nog steeds is de Petit Four erg populair maar wordt door d e hoge arbeidskosten door nog maar weinig banketbakkers met de hand gemaakt.

petit four.jpg

 
 
 

Comments


Follow Us
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Social Icon
  • Twitter Basic Square
bottom of page