Koffie recepten
- Henk Verweij
- Jan 28, 2016
- 2 min read
Koffie immens populair!
Koffietentjes schieten als paddestoelen uit de grond, koffieworkshops zijn helemaal hip en op olie na is koffie het meest verhandelde product. In onze site wordt u uitgebreid geïnformeerd over de koffiegeschiedenis, de plantages, de oogst en de verwerkingen van de geplukte koffiebessen. Toch doen wij u nog met wat meer weetjes ver- wennen o.a. van koffie, cafeïne en verwerkingen.
Arabica vs Robusta
Ondanks dat er meer dan 60 koffiesoorten zijn, gebruiken we er meestal maar twee. Dat zijn arabica en robustabonen. Arabica is het meest voorkomend en heeft minder dan 1 % cafeïnegehalte, tenminste bij de espresso-bereiding. En robusta het dubbele.

Blends VS. Single Origin
Koffie is vaak een melange van verschillende bonen uit meerdere landen. Komen ze uit een enkel land, dan heet dat een Single Origin.
Bitter spul
Er worden dus geen 100% robusta-koffies verkocht, die zijn te bitter om te drinken. U kunt nu dus alleen 100% Arabicakoffies kopen of een mix van Arabica en Robusta's.
Cafeïne vs Intensiteit

Iedereen denkt dat een espresso, door de sterkte, het meeste cafeïne bevat. Hier is niets van waar, aangezien cafeïne niets te maken heeft met de intensiteit. De koffie met de meeste cafeïne is filterkoffie. De intensiteit van een koffie wordt bepaald door de kwaliteit van de bonen en de branding van de bonen, maar vooral ] ook door de doorlooptijd van het water door de koffie tijdens het zetten.
Bij de espresso-bereiding is juist door de hoge druk [9 atm.] sprake van een zeer korte doorlooptijd, daarmee wordt bereikt dat de foute bestanddelen achterblijven. Water en koffie zijn eigenlijk als water en vuur.

We are familie
Koffie heeft geen smaak maar aroma's die zijn ondergebracht in drie aromafamilies. De aromafamilies zijn bloemig/fruitig, intens en gebalanceerd. Welke aroma's er in een koffie zitten, hangt af van waar de koffie vandaan komt, door wie gebrand wordt en dus door wie bereidt wordt.wordt
Commentaires