top of page
Featured Posts

Koffie nieuws

  • Henk Verweij
  • Dec 21, 2015
  • 4 min read

Koffiereis met ILLIMANI

Eric Beek heeft in 1993 het bedrijf Illimani opgericht, met als doel koffie uit Bolivia te verkopen. In die tijd kwam het nauwelijks voor dat er 1 soort koffie verkocht werd, vandaag is het niet meer weg te denken, iedere winkel die koffie verkoopt heeft een groot aantal soorten afkomstig uit verschillende landen. In november 2015 is Illimani met een groep mensen in Bolivia naar de koffieplantage gereisd.

De afstand van La Paz naar het gebied is ongeveer 400 kilometer, maar door de onverharde weg en bergen is het een lange reis. We beginnen in La Paz op 3600 meter hoogte, vanwaar een tocht over de hoogvlakte gemaakt wordt langs het beroemde Titicaca meer. Onderweg komen we door dorpen en kleine steden, waar op dat moment gefeest wordt vanwege Dag de Allerzielen. Langs het Titicaca meer wordt een aantal keer gestopt om te genieten van het prachtige landschap. Bij Escoma gaan we uiteindelijk de bergen in en klimmen we tot bijna 4700 meter hoogte, de lucht is ijl en om niet teveel last te krijgen van hoogteziekte kauwen we op de traditionele cocabladeren.

De weg is onverhard, hobbelig en vrijwel verlaten, we komen af en toe een bus of auto tegen. Als we het hoogste punt gehad hebben begint de afdaling naar de provincie stad Charazani, het is een uur of 8 s’avonds als we daar arriveren.

Na de nacht doorgebracht te hebben in een hotel, nemen we de volgende ochtend een bad in de thermische baden van Charazani. Het is een mooie dag met flink wat zon en we genieten in bad buiten van het landschap om ons heen. Als we ontbeten hebben rijden we verder langs een bergketen richting het koffiegebied. De vegetatie veranderd langzaam maar zeker van droog en koud, naar (sub)tropisch en warm. Het landschap kenmerkt zich door het reusachtige gebergte, waar rivieren en watervallen doorheen kruisen. Aan het begin van de middag komen we in het dorp aan dat vlakbij de plantage ligt. Vanaf dit dorp is het nog een kilometer of 8 lopen naar de plantage.

Het koffiegebied

De meeste koffie in Bolivia komt uit de Yungas, een regio ten noord oosten van La Paz, Yanaloma ligt in Apolobamba, dat ten noorden van het Titicacameer ligt. Yanaloma is genoemd naar een berg die achter de plantage ligt. De koffie in Yanaloma groeit op een hoogte van 1400 tot 1500 meter. De meest voorkomende varieteiten zijn Caturra en (gele) Catuai, die vanaf november-december bloeien en geoogst worden vanaf mei.

Het gebied waar de koffieplantage ligt is omgeven door tropisch bos en kleine riviertjes lopen daar doorheen. De grond is rijk aan voedingstoffen door de dikke humuslaag en de kleibodem eronder. Het klimaat voor de koffie is gunstig, het regent bijna iedere dag en de temperatuur varieert tussen 15 graden s´nachts en 25-30 graden overdag.

Het oogsten gebeurt met de hand gedurende 3 maanden, waarbij alleen de rijpe besjes geplukt worden. Die zelfde besjes worden s´avonds nog ontpulpt (van de kers wordt het vruchtvlees gescheiden van de pit, de eigenlijke koffieboon) en vervolgens gefermenteerd gedurende 12 uur in speciale fermentatie tanks. Door dit proces krijgt de koffie zijn uiteindelijke smaak.

In de ochtend worden de bonen gewassen en gedroogd op speciale tafels. Als de koffie gedroogd is wordt deze naar La Paz getransporteerd, alwaar de bonen gepeld worden voor de export. Voordat de koffie in de balen gaat, wordt deze met de hand nog een keer geselecteerd.

Koffie proeven in La Paz

Na het bezoek aan de plantage keren we terug naar La Paz om de koffie te proeven. We krijgen een rondleiding door de verwerkingsfabriek met uitleg over het selecteren, pellen en verpakken in balenn. Er worden drie monsters geproefd, de deelnemers bestaan uit ervaren en minder ervaren proevers. De kenmerken van de boon worden besproken en het blijkt dat smaken verschillen. We waren het er wel allemaal over eens dat 1 koffie uit de toon viel, een kopje koffie zoals die vroeger bij het tankstation te krijgen was, bitter en weinig smaak. Deze was er opzettelijk bijgedaan, om te zien of we het foute monster eruit konden halen.

Om nog meer inzicht te krijgen in wat koffie nou eigenlijk is gaan we allemaal onze eigen koffie branden. Het is een spannend moment, wanneer de koffie uit de brander moet, er moet goed opgelet worden op de kleur tijdens het branden, die met een speciaal buisje gecontroleerd wordt.. Bij enkele mensen komt de koffie er wat donker uit. Het blijkt ook dat er geen echte regel voor tijd en temperatuur, hoe dichtbij we ook zitten bij de laatste brandsessie, de koffie komt er toch weer anders uit.

Met een hoop ervaring en kennis die we hebben opgedaan nemen we afscheid van de mensen die ons begeleid hebben naar de koffieplantage en het koffieproeven. De smaak van de lekkere koffie hangt nog in de mond, koffie zal nooit meer hetzelfde smaken. De koffie van de plantage die we bezocht hebben is onder andere te koop in de biologische winkels en op de webshop van Illimani. Voor meer informatie en bestellingen: www.illimani.info

Vragen en opmerkingen kunt u mailen naar info@illimani.info

 
 
 

Comments


Follow Us
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Social Icon
  • Twitter Basic Square
bottom of page