top of page
Featured Posts

Van oost naar west

  • Henk Verweij
  • May 8, 2017
  • 2 min read

Van Oost naar West…

Over de oorsprong van het eerste kopje thee doen net zo veel verhalen de ronde als over de oorsprong van koffie. Het bekendste is dat over de Chinese Shen Nung in 2737 v.Chr. Deze was zijn drinkwater aan het koken onder een boom, de Camelia Sinensis, toen hiervan een paar blaadjes in de pot vielen. De nieuwsgierige keizer proefde een slokje van dit toevallig gebrouwde drankje en was zo verrukt over het aftreksel dat hij de plant ging cultiveren.

Hoewel de plant waarschijnlijk uit India stamt, komt het vroegste schriftelijke bewijs van cultivatie uit het China van de vierde eeuw. Toendertijd trok men echter geen thee van de bladeren, maar verwerkte men ze in gebak en kookte ze met rijst, zoals nog steeds gebeurd, vooral jasmijn kan ik u aanbevelen, en specerijen of noten. Het trekken van theebladeren in kokend water zoals we van daag de dag kennen, kwam pas in gebruik tijdens de Ming dynastie, van 1368 tot 1644.

Het thee drinken verbreidde zich van China naar Japan. Pas in 1610 maakte men kennis met thee in Europa. De Hollanders brachten hem mee van hun factorijen op Java en Sumatra en vanuit Holland werden vervolgens kleine hoeveelheden naar Engeland en Frankrijk gestuurd. De Hollanders en de Engelsen onderhielden weldra een theehandel overzee, terwijl de Russen karavanen met kamelen over land stuurden.

Elizabeth 1 verleende in 1669 een concessie aan de Oostindische Companie, welke voor het eerst thee uit China meebracht. De Companie behield het thee monopolie tot 1833. De theewet van 1773 stond de Oostindische Companie toe rechtstreeks tussen China en Amerika te handelen en aldus de Europese en Amerikaanse tussenhandel uit te schakelen. Deze wetswijziging en de belasting op de koloniën waren de aanleiding voor de Boston Tea Party in 1773, toen de burgers van Boston de schepen van de Companie bezetten en de lading overboord kieperden, wat tenslotte op de koloniale oorlog en de Amerikaanse onafhankelijkheid uitliep.

Commentaires


Follow Us
Archive
  • Facebook Basic Square
  • Google+ Social Icon
  • Twitter Basic Square
bottom of page